Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode waarmee met een speciale dunne naald triggerpoints behandeld kunnen worden. Triggerpoints zijn de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die zijn ontstaan in je spieren. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor je pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Deze pijn wordt dan op een andere plek ervaren, dan waar de pijn daadwerkelijk zit. 

De behandeling:

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken van de triggerpoint met een naald zal de spier ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in je arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom. Het inbrengen van het naaldje in de huid voel je in principe niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt ontstaat er een kleine ‘aanspanning’ in de spier (de twitch) wat een kortdurend krampgevoel kan geven.

In onze praktijk wordt dry needling toegepast door Nelleke Schuurmans.